Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
Rynek Mięsa

Komentarze i analizy

Data zamieszczenie: 2018-05-18
Prezes ZM Olewnik na EEC 2018: Skończyła się era, w której produkt sprzedawał się sam

- Mamy dziś świadomego konsumenta, który wymaga innej, innowacyjnej żywności. Zakończyła się już era, w której produkt sprzedawał się sam - wystarczyło dać dobrą cenę. Mamy coraz mocniej skonsolidowany rynek handlu z większą rolą dyskontów. To wymusza na zakładach zupełnie inną formę pracy, dostosowanie się sprzętowe i mentalne. Mamy do czynienia dzisiaj także ze świadomym pokoleniem pracowników - mówiła Anna Olewnik-Mikołajewska, prezes Zakładów Mięsnych Olewnik podczas debaty pt. „Trzecia dekada budowy polskiego biznesu spożywczego – sukcesy i wyzwania” podczas Europejskiego Kongresu Gospodarczego.

W pierwszej części debaty poświęconej drodze, jaką polski przemysł spożywczy przeszedł od początku lat 90 do dziś, Anna Olewnik przyznała, że w jej ocenie na rynek spożywczy największy wpływ miało wejście do Unii Europejskiej.

- Otwarcie granic w jedną i w drugą stronę pozwoliło nam zwiększyć moce produkcyjne, dostosować się i pokazać się na arenie międzynarodowej. Z drugiej strony nastąpił napływ do Polski towarów z zagranicy - dodała.

Prezes ZM Olewnik wskazała, że w ciągu trzech minionych dekad zmienił się świat, rynek żywności, zmienił się klient, a także produkt i pracownik.

- Mamy dziś świadomego konsumenta, który wymaga innej, innowacyjnej żywności. Zakończyła się już era, w której produkt sprzedawał się sam - wystarczyło dać dobrą cenę. Mamy coraz mocniej skonsolidowany rynek handlu z większą rolą dyskontów. To wymusza na zakładach zupełnie inną formę pracy, dostosowanie się sprzętowe i mentalne. Mamy do czynienia dzisiaj także ze świadomym pokoleniem pracowników reprezentujących pokolenia X Y Z - dodała.

Anna Olewnik-Mikołajewska przyznała, że branża mięsna, choć postrzegana jako mało innowacyjna, także tworzy nowe kategorie, np. odpowiadając na trend przekąskowy.

W drugiej części debaty poświęconej tematowi sukcesji prezes ZM Olewnik przyznała, że miała dla siebie inny plan kariery niż przejęcie rodzinnego biznesu.

- Był to zupełny przypadek. Problemy zdrowotne mojego ojca sprawiły, że musiałam pomóc i tak wrosłam w firmę przez lata. Z perspektywy czasu wiem, że dokonałam dobrego wyboru. Choć tata chyba nie był wówczas gotowy żeby przekazać firmę córkom. Grupę Olewnik tworzy grupa mięsna, którą zarządzam ja, natomiast siostra zarządza grupą rolną. Miałam to szczęście, że tata jest rolnikiem i zawsze kochał ziemię. Jego sercu są bliskie gospodarstwa, więc ja miałam spokój. Gorzej jest z moją siostrą, która tatę ma codziennie i on chce zawsze coś zobaczyć, podpowiedzieć - dodała.

Anna Olewnik zaznaczyła, że przygotowując się do sukcesji, zarówno nestor, jak i sukcesor powinni być gotowi na to, co chcą zrobić.

- Ja na pewno zadam sobie to pytanie czy chciałabym żeby firma była w stu procentach w rękach rodziny Olewnik czy też przyjdzie moment żeby ją sprzedać. Bardzo ważne jest pytanie czy sukcesja ma być wewnętrzna i czy dzieci moje i mojej siostry będą spełniać się w roli osób zarządzających czy też wybierzemy model zewnętrzny w oparciu o menadżerów. Takie osoby wśród członków zarządu już mamy i są to menadżerowie wysokiej klasy. Mamy płaską strukturę zarządzania i te osoby świetnie się sprawdzają. W drugim pokoleniu poczuliśmy, że nie tylko głos właściciela jest ważny, ale menadżerowie są także potrzebni w firmie. Te osoby wnoszą bardzo dużo dobrego - dodała.

Źródło: AT/portalspozywczy.pl


Źródło:
...
 

 NASI PARTNERZY

-Producenci majonezu rezygnują z jaj z chowu klatkowego
-Spożycie jaj w Polsce jedno z najniższych na świecie
-IERiGZ: W 2017 r. w Polsce spożycie łososia spadło o 25 proc.
-Gobarto opublikowało wyniki finansowe za I kwartał 2018
-Ponad 30 nowych przypadków ASF
-Polacy grillują na potęgę! Ci konsumenci to łakomy kąsek dla sektora spożywczego
-Brazylia zaskarży do WTO decyzję UE w sprawie ograniczeń w eksporcie mięsa?
-Polska wołowina próbuje sforsować Wielki Mur z pomocą UE
-Dorsz przepływa nam koło nosa. System trzeba zmienić
-Sytuacja na rynku drobiarskim daje podstawy do umiarkowanego optymizmu
-Amerykańskie ministerstwo rolnictwa liczy na wzrost światowego handlu mięsem
-Niemcy wycofują parię jaj z wolnego wybiegu
-Rynek jaj: Amerykanie podbijają Bliski Wschód
-Polski drób korzysta z problemów brazylijskich producentów
-BGŻ BNP Paribas: Majówkowy grill nie nadwyręży portfeli Polaków
-Komisja Europejska chce embarga dla 20 zakładów mięsnych z Brazylii
-Ceny jaj wracają do przeciętnego poziomu
-Mycie wodą surowego mięsa drobiowego to błąd - ostrzega ekspert
-Kraje Mercosur żądają od UE zwiększenia kontyngentu na import drobiu
-W Polsce przybywa wielkich ferm. Czy trzeba z nimi walczyć?
-Możliwości ograniczania stosowania antybiotyków w produkcji świń
-Ryby coraz droższe, spożycie spada. Jak temu zaradzić? (analiza)
-Rosja ogranicza import wieprzowiny z Białorusi z powodu ASF
-Początek sezonu grillowego wpływa na popyt na świnie rzeźne

 
- Komentarze i analizy

 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.