Światowa produkcja brokuła wynosi 24,2 mln ton. Chiny, główny producent, mają 40% udziału, a Meksyk, piąty producent, odpowiada za 2,1% światowej produkcji – informuje Freshplaza.
Spożycie brokuła na osobę w Meksyku wynosi 1,1 kg. Meksyk pod produkcję brokuła obecnie przeznacza 31 900 hektarów, co stanowi 3,3% krajowej produkcji warzyw.
W 2016 r. wielkość produkcji wyniosła 507.482 tony. Dominuje Guanajuato z 320,268 tonami; następnie Michoacan z 48,456 ton; Puebla z 41 258 tonami; Jalisco z 25.436 ton; i Sonora z łącznie 14.44 tony.
Brokuły stanowią jedną z najważniejszych upraw ogrodniczych w Guanajuato, ze względu na obszar poświęcony temu produktowi, dochód i siłę roboczą.
Meksyk eksportuje 70% swojej produkcji. Jego głównymi odbiorcami są Stany Zjednoczone, a następnie Kanada, Japonia i niektóre kraje europejskie.
Źródło: www.sadyogrody.pl/ Freshplaza
|