Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
 
Komentarze i analizy - Rynek cukru
www.netb.pl
2005-10-26
Polska wyprodukuje 1.850 tys. ton cukru

Polska wyprodukuje w sezonie 2005/2006 szacunkowo ok. 1 mln 850 tys. ton cukru - poinformowała PAP we wtorek dr Łucja Chudoba z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

W ubiegłym sezonie (2004/2005) cukrownie wytworzyły ok. 2 mln ton tego produktu, tj. ok. 10,2 proc. cukru w UE.

W Luksemburgu trwają rozmowy nt. reformy unijnego rynku cukru. 11 krajów, w tym Polska, sprzeciwia się zaproponowanym przez Komisję Europejską zmianom, uważając, że są one zbyt głębokie i za szybkie. Nie zgadzają się na obniżkę o 39 proc., do 385,5 euro za tonę w ciągu dwóch lat, poczynając od 2007 roku. Ceny buraków cukrowych Komisja chce obniżyć o 42,6 proc., do 25,05 euro za tonę.

Z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) wynika, że najwięcej cukru w Unii produkują Niemcy i Francja (łącznie ponad 43 proc.), na trzecim miejscu pod względem wielkości produkcji jest Polska, wyprzedzając Wielką Brytanię i Włochy.

Jak podano w raporcie, po wejściu Polski do Unii poprawiła się sytuacja finansowa przemysłu cukrowniczego ze względu na wzrost ceny cukru. W 2004 r. "zysk netto osiągnął 10,7 proc. przychodów, podczas gdy w 2003 r. branża cukrownicza funkcjonowała ze stratą netto w wysokości 11,4 proc. przychodów" - podano.

W UE interwencyjna cena cukru wynosi 631,9 euro/tonę, podczas gdy ceny tego produktu na rynkach światowych są trzykrotnie niższe (ok. 170 euro/tonę). Ponadto Unia stosuje zaporowe cła, które skutecznie ograniczają import cukru z krajów pozaunijnych.

Dostępu do europejskiego rynku domaga się wiele krajów trzeciego świata, a rozmowy na ten temat prowadzone są w ramach Światowej Organizacji Handlu. W Polsce funkcjonuje 5 grup cukrowni; 4 z nich należą do koncernów zagranicznych - brytyjskiego British Sugar Overseas (10 cukrowni) i niemieckich: Nordzucker (6 cukrowni), Pfeipfer und Langen (11 cukrowni) Sudzucker (22 cukrownie) oraz do Krajowej Spółki Cukrowej (26 cukrowni).

Z opracowania wynika, że spółki te chcąc optymalizować koszty produkcji; co roku zmniejszają liczbę pracujących cukrowni i wydłużają czas trwania kampanii cukrowniczej. O ile w kampanii 2002/2003 czynnych było 57 cukrowni, to w ubiegłym sezonie pracowały 43 zakłady, a w tym roku cukier będzie przerabiać jeszcze mniej fabryk (40).

Liczba plantatorów buraków cukrowych spadła z prawie 86 tys. w 2003 r. do blisko 78 tys. w 2004 r. Dzięki temu, że w Unii cena buraków jest regulowana, wzrosła opłacalność produkcji. Średnia cena skupu buraków w 2004 r. wyniosła 187 zł/tonę i była o 50,6 proc. wyższa niż rok wcześniej.

Krajowe zużycie cukru w ostatnich latach wzrosło z 1 mln 590 tys. ton w sezonie 2002/2003 do blisko 1 mln 650 tys. ton w sezonie 2004/2005 przede wszystkim w wyniku zwiększenia produkcji artykułów zawierających cukier - podano w raporcie. W opinii ekspertów IERiGŻ, spożycie cukru w gospodarstwach domowych będzie spadać, choć w 2004 r. nastąpił lekki wzrost jego konsumpcji.

Spożycie cukru w polskich gospodarstwach domowych w przeliczeniu na jednego mieszkańca wynosiło w 2004 r. ok. 20,4 kg. Najmniej konsumowali go pracownicy i przedsiębiorcy, a najwięcej m.in. renciści i emeryci.

Jak podał IERiGŻ, w 2004 r. wzrosła produkcja wyrobów zawierających cukier - o ponad 30 proc. więcej wyprodukowano czekolady oraz o 18 proc. wyrobów czekoladowych.

Dlatego organizacje skupiające producentów napojów i słodyczy apelują o poparcie proponowanej przez KE reformy rynku cukru, gdyż ma ona prowadzić do obniżenia ceny cukru. Uważają, że wysokie ceny cukru obciążają zwykłych obywateli UE i wpływają negatywnie na konkurencyjność wielu branż żywnościowych. Jak zaznaczyli,
pozytywne skutki reformy odczują także polskie firmy produkujące słodycze, ponieważ cukier stanowi dla nich od 30 proc. do 50 proc. kosztów produkcji.


Źródło: Puls Biznesu za PAP

 
 
 
Tygodnik Finansowy
-Czy kupujemy miód dobrej jakości? Inspekcja Handlowa ma zastrzeżenia
-Krajowa Spółka Cukrowa zakończyła kampanię cukrowniczą 2018/2019
-Minister Rolnictwa: cały sektor cukrowniczy jest niezwykle ważny
-Produkcja wódki przyspiesza coraz mocniej, po 10 miesiącach jest ponad 3-proc. wzrost
-Ceny cukru na półkach mogą wzrosnąć za pół roku
-Zdzisław Salus, p.o. prezesa KSC: Niskie ceny cukru co najmniej przez jeden lub dwa sezony
-Produkcja czekolady i wyrobów wzrosła w ciągu siedmiu miesięcy 2018 r.
-Polacy to amatorzy słodyczy. Najchętniej wybieramy czekoladę
-Krajowa Spółka Cukrowa uruchomiła nowy magazyn. Inwestycja pochłonęła 11,5 mln zł
-Produkcja czekolady i wyrobów wzrosła po pięciu miesiącach 2018 r.
-Polacy spożywają zdecydowanie za dużo cukru
-ZPBC przy Suedzucker: nie satysfakcjonują nas ceny za buraki
-IERiGŻ - analiza rynku cukru
-Ruch na rynku gumy do żucia dopiero się zaczyna


 
Archiwum
- Wrzesień 2019
 
Archiwum roczne
2007
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2006
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2005
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2004
I IX X XI
XII - - -
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.