Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
 
Komentarze i analizy - Rynek mięsa
www.interia.pl
2005-10-28
Jak w kurniku źle, to w chlewie lepiej

Na ptasiej grypie różne grupy interesów próbują ugrać coś dla siebie: przemysł farmaceutyczny, sieci handlowe, zakłady drobiarskie i... producenci wieprzowiny. Na rynku mięsa w Polsce obowiązuje zasada, że im lepiej dzieje się kurzym fermom tym gorzej dla właścicieli chlewni. I na odwrót.

Jesteśmy zdecydowanie narodem mięsożernym, charakteryzującym się dużym zamiłowaniem do schabowego. Rocznie zjadamy aż 40 kg wieprzowiny. Zdecydowanie rzadziej na polskim stole pojawiają się befsztyki. Czerwone mięso to zaledwie 5,5 kg w diecie statystycznego Polaka. Od kilku lat stale rośnie nam natomiast apetyt na mięso drobiowe. Jeszcze kilka lat temu Kowalski zjadał 15-16 kilogramowych kurczaków rocznie. W ub.r. przeciętne spożycie na osobę przekroczyło już 20 kg. Jesteśmy na najlepszej drodze, żeby "dobić" do średniej europejskiej, która wynosi 23 kg mięsa drobiowego rocznie. A jak twierdzą optymiści możliwe, że za kilka lat spożycie wzrośnie nawet do 25 kg.

Niestety, tryumfalny pochód kurczaków przez polską kuchnię może powstrzymać ptasia grypa albo raczej panika związana z pojawieniem się wirusa. Branża drobiarska z duszą na ramieniu czeka na wiadomości o pierwszych zachorowaniach wśród dzikiego ptactwa w Polsce. Gdyby grypa pojawiła się u nas, hodowcy straciliby większość zagranicznych kontaktów. Już zresztą tracą. Powoli zamyka się dla eksporterów rynek wschodni. Ukraina wprowadziła całkowity zakaz importu drobiu. Tylko czekać aż zrobi to Rosja - ogromny rynek zbytu - która co roku importuje 2 mln ton białego mięsa, czyli przeszło trzy razy więcej niż wynosi łączna produkcja polskich ferm (630 tys. ton w 2004 r.). Gdyby choroba pojawiła się w Polsce, także unijny odbiorcy anulowaliby wcześniejsze zamówienia.

Raz świnia, raz kurczak górą

Podczas gdy drobiarze z niepokojem patrzą w przyszłość właściciele świńskich ferm zacierają ręce. Dlaczego? Rynki wieprzowiny i drobiu są ze sobą powiązane w dość osobliwy sposób: gdy hodowcom ptactwa dzieje się źle, dobrze powodzi się producentom mięsa czerwonego. Kiedy na rynku rośnie tzw. górka świńska, czyli gdy wieprzowiny jest za dużo i w związku z tym jej ceny lecą na łeb, przybywa amatorów schabowego. Spada natomiast popyt na drób. I odwrotnie: gdy podaż wieprzowiny maleje, a ceny pną się w górę, drobiarze rzucają na rynek kurczaki, bo wtedy cieszą się one sporym wzięciem.

Do tej pory to właśnie hodowcy ptactwa zyskiwali na tej zależności. Górki świńskie cyklicznie i regularnie rosną w Polsce zbijając ceny. Sporo krzywdy producentom wieprzowiny wyrządziła kilka lat temu pryszczyca - prawdziwa lub domniemana - która zamknęła przed hodowcami zagraniczne rynki, a i w kraju ograniczyła popyt. W powstałą lukę weszli wtedy hodowcy drobiu. Teraz, w związku z histerią związaną z ptasią grypą sytuacja może się odwrócić.

Lobby świńskie

Na razie popyt na mięso drobiowe jeszcze nie maleje, spadły za to ceny zarówno w skupie, jak i w sklepach. Latem za kurczaka trzeba było zapłacić minimum 6 zł, teraz w promocji kosztuje już tylko nieco ponad 4 zł. Z kolei hodowcy do niedawna dostawali od zakładów drobiarskich 3,7 zł za kilogram żywca, a teraz 2,8 zł.

Prof. Stanisław Wężyk z Instytutu Zootechniki w Krakowie, specjalista ds. drobiu uważa, że w związku z ptasią grypą różne grupy interesów próbują coś ugrać dla siebie. - Sieci handlowe żądają niższych cen od zakładów przetwórczych, gdyż dowodzą, że klienci nie chcą kupować kurczaków i dlatego konieczne są promocyjne obniżki. Z kolei przetwórcy mniej płacą hodowcom, bo twierdzą, że ponoszą coraz większe koszty. Tymczasem prawda jest taka, że popyt na drób wcale nie maleje. Na histerii oczywiście korzystają producenci wieprzowiny i niewykluczone, że lobby świńskie ma swój udział w napędzaniu medialnej atmosfery strachu przed mięsem drobiowym - tłumaczy.

Prasa kobieca idzie z pomocą

Nie wszystkie media biorą jednak udział w nakręcaniu spirali strachu, a niektóre wyciągają nawet do drobiarzy pomocną dłoń. Z pomocą przychodzi im np. kobieca prasa kolorowa. W ostatnim numerze "Pani domu" prawie cały dodatek kulinarny poświęcony jest potrawom z drobiu. "Moje gotowanie" podpowiada jak przyrządzić gęś po staropolsku, a "Claudia", w numerze wrześniowym, zamieszcza przepis na "wonnego kurczaka w sosie orientalnym". Jak wiadomo, mięso drobiowe poddane termicznej obróbce można spożywać bez obaw zarażenia się wirusem H5N1.


Źródło: Interia.pl

 
 
 
NetBrokers
-Norwescy przedsiębiorcy na czele rankingu najbardziej zrównoważonych producentów białka na świecie
-Belgian Pork Group: Nie stosujemy dumpingu cenowego wobec Polski
-Polscy konsumenci nasycili się już mięsem drobiowym
-Rosja: Pogłębiają się kłopoty sektora drobiarskiego
-Polska w ogonie produkcji jaj ekologicznych
-W sklepach za tanio. Producenci mięsa zapowiadają walkę z sieciami handlowymi
-Prezes SRW RP: Walczymy ze zjawiskiem dumpingu w sieciach handlowych
-Rosną hurtowe ceny jaj. Polska branża skorzysta na problemach Belgów?
-Ukraina chce zablokować import polskiego MOM-u
-Drób: Niedozwolony biocyd na fermach w Holandii i Niemczech
-Ekspert: Branża mięsna nie powinna pokładać nadziei w millenialsach
-Producenci jaj nie chcą pokrywać kosztów zaniedbań sieci handlowych
-Mięso na wtorek: Burzliwe półrocze dla branży
-Warmińsko-mazurskie: ASF przybiera na sile


 
Archiwum
- Wrzesień 2019
 
Archiwum roczne
2007
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2006
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2005
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2004
I IX X XI
XII - - -
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.