Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
Rynek Owoców i warzyw

Komentarze i analizy

Data zamieszczenie: 2018-11-21
Krajowa Unia Producentów Soków wprowadza System Jakości Certyfikowany Produkt

System Jakości Certyfikowany Produkt (CP) to rozwiązanie wprowadzane przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS). Certyfikat będzie nadawany jest przetworom owocowo-warzywnym, które spełnią ściśle określone wymagania i poddane zostaną procedurze kontrolnej. Czytelne oznakowanie graficzne na opakowaniu artykułów spożywczych pozwoli na łatwe odnalezienie produktów, które uczestniczą w systemie.

Certyfikat ma ułatwić konsumentom dokonywanie racjonalnych wyborów żywieniowych, a producentom wyróżnienie wysokiej jakości produktów. Wprowadzenie Systemu Jakości Certyfikowany Produkt (CP) wspierać będzie kampania informacyjna „Promocja certyfikacji innowacyjnych przetworów z owoców i warzyw”.

Konsumenci mają coraz większe oczekiwania względem produktów, które spożywają – chcą wiedzieć z czego powstały i czy służą ich zdrowiu. Jednocześnie wielu z nich nie potrafi prawidłowo odczytać etykiety. System Jakości Certyfikowany Produkt (CP) to odpowiedź branży owocowo-warzywnej na współczesne potrzeby i trendy w zakresie prawidłowego odżywiania i identyfikacji graficznej produktów.

- Podobnie, jak warzywa i owoce, z których powstały niskoprzetworzone przetwory owocowo warzywne, takie jak mrożonki, suszone owoce, soki, musy czy 100% przetwory, kryją w sobie całą gamę witamin i innych, wartościowych składników odżywczych. To sprawia, że mogą być znakowane na etykiecie oświadczeniami żywieniowymi i zdrowotnymi. Dzięki Systemowi Jakości Certyfikowany Produkt (CP), informacje te staną się wyraźnie wyeksponowane, a konsument otrzyma rzetelną informację, jakie substancje odżywcze dany produkt zawiera oraz jaki jest ich wpływ na organizm człowieka. Będzie to dla niego gwarancją, że dokonuje racjonalnej decyzji żywieniowej i wybiera wartościowy produkt. Z kolei przedsiębiorcy będą mogli wyróżnić swoje produkty spożywcze spośród innych, dostępnych na rynku poprzez wyraźne oznakowanie, które w jasny sposób komunikuje ich walory - zapewnia sekretarz generalna KUPS, Barbara Groele.

Jak informują przedstawiciele KUPS system Jakości Certyfikowany Produkt (CP) dedykowany jest dla przetworów z owoców i warzyw, mogą się o niego ubiegać przetwórcy, firmy handlowe, jednostki handlowe (np. sieci) i producenci rolni. Certyfikat ustanawia zasady produkcji oraz określone czynności kontrolne, których spełnienie gwarantuje, że dany produkt charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą. Systemem Jakości Certyfikowany Produkt (CP) oznaczone są tylko te produkty z owoców i warzyw, do których nie dodano substancji słodzących (np. żadnych cukrów, miodu, słodzików), a pożądaną słodycz osiągnięto poprzez skład produktu w oparciu o naturalne surowce oraz, do których nie zostały dodane żadne substancje konserwujące oraz barwniki i aromaty inne niż pochodzące z owoców lub warzyw.
Twórcą i administratorem Sytemu Jakości Certyfikowany Produkt (CP) jest Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) – organizacja non profit, która poprzez kampanie informacyjne od wielu lat wspiera Polaków w dokonywaniu właściwych wyborów żywieniowych. W jego opracowanie, jak i sam proces certyfikacji zaangażowani są także przedstawiciele renomowanych, niezależnych ośrodków badawczych.

Wprowadzenie Systemu Jakości Certyfikowany Produkt (CP) promować będzie kampania „Promocja certyfikacji innowacyjnych przetworów z owoców i warzyw”. Podejmowane w jej ramach działania skierowane zostaną do konsumentów, przedsiębiorców, jednostek handlowych i producentów, a także do środowisk naukowych i opiniotwórczych. W ramach kampanii zaplanowano działania w telewizji, radiu, prasie i internecie, promocję w punktach sprzedaży, udział w wydarzeniach branżowych, konferencjach i debatach naukowych. Powstanie też strona internetowa dedykowana Systemowi Jakości Certyfikowany Produkt (CP), powołany zostanie Komitet Naukowy programu, którego przedstawiciele będą brać udział w zaplanowanych wydarzeniach naukowych oraz obejmą merytoryczny nadzór na wszystkimi materiałami powstającymi w ramach kampanii.

Kampania potrwa do końca grudnia 2019 roku i finansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Za realizację kampanii odpowiadają Rebel Media oraz agencja PR Hub.

Źródło: www.portalspozywczy.pl/ pr


Źródło:
...
 
-Stabilne ceny jabłek przemysłowych w skupach na Mazowszu
-Zielone Pojęcie FRSiH 2018: CSR jest podstawą naszej działalności
-Niemcy: Wszystkie badane sałaty w opakowaniach zawierały bakterie
-Ceny jabłek przemysłowych nadal niskie. Interwencyjny skup jabłek nie pomógł?
-Rynek warzyw - analiza ekspertów IERiGŻ
-Sezon 2018/2019 będzie wyjątkowy dla rynku cebuli
-Sadownik: Musimy się w końcu zjednoczyć i skończyć z 'cwaniactwem'
-Program stabilizacji cen jabłek wzbudza coraz więcej emocji
-KUPS: Rynki wschodnie zagrożeniem dla polskiego sadownictwa
-Konsumenci: Rolnicy dostają zbyt mało za warzywa i owoce. Jednocześnie w sklepach jest za drogo
-Analityk: Wolumen eksportu polskich jabłek prawdopodobnie wzrośnie. Jednak jego wartość się obniży
-Prawie połowa Polaków zamierza zrobić zapasy na zimę
-GUS: Zbiory z sadów jabłoniowych będą o 60 proc. wyższe
-GUS: Mniejsze zbiory warzyw cebulowych, korzeniowych i kapustnych
-Rosną ceny nawozów, główna przyczyna – drożejący gaz
-Sadownicy promują polskie jabłka w Egipcie
-BGŻ BNP Paribas: 2,17 mln ton jabłek deserowych do zagospodarowania na rynku w tym sezonie
-Sadownicy apelują do sieci handlowych by nie importowały jabłek spoza Polski
-Produkcja piwa po ośmiu miesiącach 2018 nadal na sporym plusie
-Ruszyła kampania promująca polską paprykę z południa Mazowsza
-Sadownik wyrzucił tony jabłek w pole
-Ewa Bis: Skala eksportu polskich owoców i warzyw jest ogromna
-Jesienne truskawki i maliny: Owoców sporo, ale nie ma pracowników do zbiorów
-Mniejsza produkcja mrożonych owoców w UE

 
- Komentarze i analizy

 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.